НАША ПРИЧА

Постоје душе које кроз свој живот дотакну друге и као примери храбрости, вере и љубави оставе траг и покажу нам какви можемо и требамо бити. Такви мисионари су ДЕЦА.

Ева, наша мала девојчица, а велика учитељица, научила је нас „велике“ да праве вредности постављамо као приоритете у свакодневном животу. Као благослов живљења са посебним дететом, каква је била и заувек остала, јавила се жеља и одговорност да са тог пута никада не скренемо. Њен глас наставио је да води нас, њене родитеље, браћу и сестре, другаре и другарице на место где се земља спаја са небом – на Стару планину. Тамо сунце и када залази оставља небо пуно звезда као знак да ту никада није мрак ни тама.

Татино обећање да ће имати своју фарму..и баш ту овчицу, окупило је све њој миле душе и би – Фарма Ева.

И ево данас, Старом планином чују се опет дечји гласови, звонца на овчицама, обрађују се њиве, на трпезе се враћају производи који су деценијама уназад хранили читава села и градове – Вратио се Живот.

Кад не можеш да вратиш прошлост, јавља се снага да оживиш будућност...РеФарма управо то чини!

Стара планина је здрава и лековита средина, са богатим природним лепотама и традицијом, али сиромашна и запуштена у инфраструктурном погледу, без младих људи, школе, амбуланте, продавнице.

Љубав према овој дивљој лепоти и жеља да слика будућности буде пуна боја и радости спојила је Компаније „Евин аманет“ и „СтаропланинцИ Д.О.О“ и основана је Фондација ''РеФарма'' чиме је започет друштвено одговорни рад ове две компаније. Први у низу пројекта јесте пројекат „Живо село“ са циљем обнове старе школе у селу Височка Ржана и помоћ младим људима људима који већ зиве на локацији Горњег Висока у домену адаптације и реконструкцији кућа за живот.

Фарма Ева и Хотел Теодора ослонац су развоја овог краја, прилика да још више људи, уз нова радна места, живи бајку у природи, а да се њихова деца развијају у подстицајном окружењу.

Фондација РЕФАРМА подржава ДЕЦУ и њихов природни развојни пут. Та деца су Нова – Стара планина.

ПУТ ПРОМЕНЕ

Компанија Евин аманет тренутно упошљава 20 жена и мушкараца из старопланинских села и из самог града, а у наредном периоду се очекује запошљавање још људи. Подршку овој иницијативи пружила је и компанија Старопланинци д.о.о која ће кроз отварање Хотела Теодора у свом власништву отворити могућност запошљавања значајног броја људи.

Тренутно је осморо деце, а биће их још више у наредним годинама, која имају потребу за образовањем и васпитањем, потпуно равноправно као и деца из градских општина. Ова деца немају могућност да иду у вртић, да похађају предшколско образовање, а основцима и средњошколцима је најближа школа у граду, на удаљености од преко 30км (слаба покривеност интернет мрежом јесте велики проблем за похађање онлине наставе чак и када постоји обострана иницијатива и деце и образовне установе која подржава овакав систем школовања ''на даљину''). Ова деца заслужују да се развијају и уче као и њихови вршњаци у развијеним срединама.

Као одговор на потребе руралне заједнице покрећемо иницијативу обнове и адаптације помоћног објекта и дворишта старе Основне школе ”Свети Сава” у селу Височка Ржана. Школа се налази на идеалној локацији и пружа најадекватнију могућност да у школу долазе кумулативно сва деца из краја Горњи Висок, поседује одлична инфраструктурна решења неопходна за безбедан боравак деце, дозвољава својом површином и бројем објеката фазно развијање. Такође, ова школа поседује и школско двориште, које би уз адекватну адаптацију значајно допринело квалитетном обављању наставних и ваннаставних активности.

Потпуно свесни различитости старосне структуре, а малог броја појединаца у истом старосном добу, адаптацијом објекта биле би опремљене 3 засебне, функционалне, безбедне учионице, највиших еколошких стандарда. У школској 2021/2022 години започело би редовно функционисање старије групе деце вртићког узраста и предшколско васпитање, а старијој деци би био омогућен адекватан простор за учење са ефикасним приступом интернету. Већ наредне и сваке следеће године, потреба за увођењем и Основног образовања за узраст од 1 до 4 разреда би оправдала све наше заједничке напоре и у тренутку неопходности за истим, предуслови, би самим постојањем већ адаптираног објекта, били испуњени.

Град Пирот је наша подрска на овом пројекту, а циљ је да обезбедимо довољно средстава за обнову старе сеоске школе. Ова школа је некада бројала 400 ђака, а данас желимо да школско звоно прекине тишину на Старој планини.

ДОНИРАЈТЕ

Стара планина, а и сама природа, дивље и непредвидиве, човека науче да не може сам и да је наше само оно што другоме дамо.

Текући рачун:

Фондација Рефарма

325 - 9500700186991 - 76

Зато донирајте и постаните део одабраних душа које су помогле остварењу дечјих снова и стварању Нове – Старе планине.

За уплате из иностранства:

 • 56A, Intermediary:
  • Deutsche Bank AG, Frankfurt Am Main
  • Swift code: DEUTDEFF

 • 57A, Account with institution:
  • OTP Banka Srbija A.D.
  • Swift code: OTPVRS22

 • 59, Beneficiary Customer:
  • RS35325960170005910191
  • Fondacija Refarma
  • Dragoseva BB
  • Pirot
  • Srbija

Транспарентан рад Фондације и јавност у раду омогућиће сваком донатору да прати резултате нашег рада и пут промене који ствара његова донација.

Децу подржимо – природу одржимо!