NAŠA PRIČA

Postoje duše koje kroz svoj život dotaknu druge i kao primeri hrabrosti, vere i ljubavi ostave trag i pokažu nam kakvi možemo i trebamo biti. Takvi misionari su DECA.

Eva, naša mala devojčica, a velika učiteljica, naučila je nas „velike“ da prave vrednosti postavljamo kao prioritete u svakodnevnom životu. Kao blagoslov življenja sa posebnim detetom, kakva je bila i zauvek ostala, javila se želja i odgovornost da sa tog puta nikada ne skrenemo. Njen glas nastavio je da vodi nas, njene roditelje, braću i sestre, drugare i drugarice na mesto gde se zemlja spaja sa nebom – na Staru planinu. Tamo sunce i kada zalazi ostavlja nebo puno zvezda kao znak da tu nikada nije mrak ni tama.

Tatino obećanje da će imati svoju farmu..i baš tu ovčicu, okupilo je sve njoj mile duše i bi – Farma Eva.

I evo danas, Starom planinom čuju se opet dečji glasovi, zvonca na ovčicama, obrađuju se njive, na trpeze se vraćaju proizvodi koji su decenijama unazad hranili čitava sela i gradove – Vratio se Život.

Kad ne možeš da vratiš prošlost, javlja se snaga da oživiš budućnost... ReFarma upravo to čini!

Stara planina je zdrava i lekovita sredina, sa bogatim prirodnim lepotama i tradicijom, ali siromašna i zapuštena u infrastrukturnom pogledu, bez mladih ljudi, škole, ambulante, prodavnice.

Ljubav prema ovoj divljoj lepoti i želja da slika budućnosti bude puna boja i radosti spojila je Kompanije „Evin amanet“ i „StaroplanincI D.O.O“ i osnovana je Fondacija ''ReFarma'' čime je započet društveno odgovorni rad ove dve kompanije. Prvi u nizu projekta jeste projekat „Živo selo“ sa ciljem obnove stare škole u selu Visočka Ržana i pomoć mladim ljudima ljudima koji već zive na lokaciji Gornjeg Visoka u domenu adaptacije i rekonstrukciji kuća za život .

Farma Eva i Hotel Teodora oslonac su razvoja ovog kraja, prilika da još više ljudi, uz nova radna mesta, živi bajku u prirodi, a da se njihova deca razvijaju u podsticajnom okruženju.

Fondacija REFARMA podržava DECU i njihov prirodni razvojni put. Ta deca su Nova – Stara planina.

PUT PROMENE

Кompanija Evin amanet trenutno upošljava 20 žena i muškaraca iz staroplaninskih sela i iz samog grada, a u narednom periodu se očekuje zapošljavanje još ljudi. Podršku ovoj inicijativi pružila je i kompanija Staroplaninci d.o.o koja će kroz otvaranje Hotela Teodora u svom vlasništvu otvoriti mogućnost zapošljavanja značajnog broja ljudi.

Trenutno je osmoro dece, a biće ih još više u narednim godinama, koja imaju potrebu za obrazovanjem i vaspitanjem, potpuno ravnopravno kao i deca iz gradskih opština. Ova deca nemaju mogućnost da idu u vrtić, da pohađaju predškolsko obrazovanje, a osnovcima i srednjoškolcima je najbliža škola u gradu, na udaljenosti od preko 30km (slaba pokrivenost internet mrežom jeste veliki problem za pohađanje online nastave čak i kada postoji obostrana inicijativa i dece i obrazovne ustanove koja podržava ovakav sistem školovanja ''na daljinu''). Ova deca zaslužuju da se razvijaju i uče kao i njihovi vršnjaci u razvijenim sredinama.

Кao odgovor na potrebe ruralne zajednice pokrećemo inicijativu obnove i adaptacije pomoćnog objekta i dvorišta stare Osnovne škole ”Sveti Sava” u selu Visočka Ržana. Škola se nalazi na idealnoj lokaciji i pruža najadekvatniju mogućnost da u školu dolaze kumulativno sva deca iz kraja Gornji Visok, poseduje odlična infrastrukturna rešenja neophodna za bezbedan boravak dece, dozvoljava svojom površinom i brojem objekata fazno razvijanje. Takođe, ova škola poseduje i školsko dvorište, koje bi uz adekvatnu adaptaciju značajno doprinelo kvalitetnom obavljanju nastavnih i vannastavnih aktivnosti.

Potpuno svesni različitosti starosne strukture, a malog broja pojedinaca u istom starosnom dobu, adaptacijom objekta bile bi opremljene 3 zasebne, funkcionalne, bezbedne učionice, najviših ekoloških standarda. U školskoj 2021/2022 godini započelo bi redovno funkcionisanje starije grupe dece vrtićkog uzrasta i predškolsko vaspitanje, a starijoj deci bi bio omogućen adekvatan prostor za učenje sa efikasnim pristupom internetu. Već naredne i svake sledeće godine, potreba za uvođenjem i Osnovnog obrazovanja za uzrast od 1 do 4 razreda bi opravdala sve naše zajedničke napore i u trenutku neophodnosti za istim, preduslovi, bi samim postojanjem već adaptiranog objekta, bili ispunjeni.

Grad Pirot je naša podrska na ovom projektu, a cilj je da obezbedimo dovoljno sredstava za obnovu stare seoske škole. Ova škola je nekada brojala 400 đaka, a danas želimo da školsko zvono prekine tišinu na Staroj planini.

DONIRAJTE

Stara planina, a i sama priroda, divlje i nepredvidive, čoveka nauče da ne može sam i da je naše samo ono što drugome damo.

Tekući račun:

Fondacija Refarma

325 - 9500700186991 - 76

Zato donirajte i postanite deo odabranih duša koje su pomogle ostvarenju dečjih snova i stvaranju Nove – Stare planine.

Za uplate iz inostranstva:

 • 56A, Intermediary:
  • Deutsche Bank AG, Frankfurt Am Main
  • Swift code: DEUTDEFF

 • 57A, Account with institution:
  • OTP Banka Srbija A.D.
  • Swift code: OTPVRS22

 • 59, Beneficiary Customer:
  • RS35325960170005910191
  • Fondacija Refarma
  • Dragoseva BB
  • Pirot
  • Srbija

Transparentan rad Fondacije i javnost u radu omogućiće svakom donatoru da prati rezultate našeg rada i put promene koji stvara njegova donacija.

Decu podržimo – prirodu održimo!