- о фарми

Некадашња фарма „Беле воде“ , на чијим основама је и започела пословање садашња „Фарма Ева“, изграђена је 1984 године и била је својевремено носилац овчарства Пиротске општине. Била је капацитета 4000грла оваца и 1000грла коза. Са ње је пут земље и иностранства одлазило, не само квалитетно овчије и козије млеко које је било сировина за препознатљив производ, већ и приплодна грла пиротске оплемењене овце.

Након вишеструких проблема којима фарма није успела да одоли у свом организационом и функционалном облику у каквом је постојала, наступиле су пуне две деценије потпуног мрака. Тек понеко мање стадо оваца које се борило за опстанак на планини држало је наду и жал за прошлим временима.

Куповином , тада већ прилично запуштених објеката , 2019године и у буквалном и у фигуративном смислу светла фарме су поново упаљења.

Пред младим , амбициозним људима у једној потпуно другачијој ери пословања и тржишта, стајали су објекти неизмерне лепоте и потенцијала које је требало реновирати. Први корак је био пронаћи им намене прилагођене духу савремености уз изражен степен бриге о еколошким аспектима очувања саме локације у којој се фарма налази и примењивањем материјала који су пре свега здрави и одрживи.

Креирајући дугорочну пословну визију успели смо да комплетан циклус производње заокружимо на самој фарми. Један занимљив и потпуно иновативан приступ фарми као живом бићу од првог дана нас је издвојио на тржишту. „Фарма Ева „ добила је име, лик, боје, смех, сузе, падове и успехе.

Добила је цео један живот на начин какав никада до сада живот није постојао на локацији на којој се налази. Ујединила је многе вредне, поштене раднике и велике стручњаке из области сточарства, овчарства, агрономије, млекарства, финансија, права, уметности, дизајна, ит сектора, грађевине, видео продукције, музике, итд. да својим саветима или/и директним радом овај новостворени живот учине вредним борбе и неодустајања.

Сви смо ми „Фарма Ева“!

- производи

Да, јесте помало рупичаст, некоме мало више слан, некоме је и мало киселкаст, другима је баш онакав какав је само његова/њена бака правила, осећа се на лековите траве, сит је и без апосолутно икаквих вештачких додатака, 100% овчији и 100% козији -али стварно, није правилног облика свака исечена коцкица и оооопс још нисмо ставили етикету јер пре него што је стигла штампа... сав сир је већ пронашао свој пут до многобројних трпеза.

Користећи благослов постојања староседелаца нашег предивног краја, пре почетка производње тежили смо одговору на питања – ШТА МИ ЖЕЛИМО И КАКО ТО ДА ПОСТИГНЕМО?

Као добри домаћини великог срца дочекивали су нас баке и деке, узбуђени због саме помисли да се неко млад досељава у крај у коме та реч деценијама уназад није ни изговарана и то да се бави баш пољопривредом.

Сваки пут затицали смо исти призор: породичне слике без боје али пуне живота, среће и љубави, традиционалне ћилиме који стоје у шкрињама као највеће породично благо и на столу помало сира као круна гостопримства и главна тема наших разговора.

Тај производ до којег су људи долазили кроз јако тежак физички рад, одрицање, храброст, скромност, посвећеност и љубав одмах је заслужио наше дубоко поштовање и дао нам тражене одговоре на сва питања.

И данас... „Фарма Ева” производи:

традиционалне старопланинске производе од чистог овчијег и чистог козијег млека и меса са духом прошлости и надом будућности!!

  • oвчији сир
  • козији сир
  • овчије кисело млеко
  • урда
  • старопланинско јагње и јаре

...су производи и полупроизводи за које поносно можемо да кажемо да су већ на листи наше тренутне понуде.

Овом листом наши планови су само делимично остварани, док на финалној лепези наших производа идаље стрпљиво и темељно радимо верујући да ћемо сваке године бити искуснији, бољи и да ће наши производи наставити да од купаца праве пријатеље које ће својим квалитетом стално подсећати да су праве вредности и кроз време непромењиве.

Квалитет а не квантитет – ми смо сваки наш производ!