- o farmi

Nekadašnja farma „Bele vode“ , na čijim osnovama je i započela poslovanje sadašnja „Farma Eva“, izgrađena je 1984 godine. i bila je svojevremeno nosilac ovčarstva Pirotske opštine. Bila je kapaciteta 4000grla ovaca i 1000grla koza. Sa nje je put zemlje i inostranstva odlazilo, ne samo kvalitetno ovčije i kozije mleko koje je bilo sirovina za prepoznatljiv proizvod, već i priplodna grla pirotske oplemenjene ovce.

Nakon višestrukih problema kojima farma nije uspela da odoli u svom organizacionom i funkcionalnom obliku u kakvom je postojala, nastupile su pune dve decenije potpunog mraka. Tek poneko manje stado ovaca koje se borilo za opstanak na planini držalo je nadu i žal za prošlim vremenima.

Kupovinom, tada već prilično zapuštenih objekata, 2019godine i u bukvalnom i u figurativnom smislu svetla farme su ponovo upaljenja.

Pred mladim, ambicioznim ljudima u jednoj potpuno drugačijoj eri poslovanja i tržišta, stajali su objekti neizmerne lepote i potencijala koje je trebalo renovirati. Prvi korak je bio pronaći im namene prilagođene duhu savremenosti uz izražen stepen brige o ekološkim aspektima očuvanja same lokacije u kojoj se farma nalazi i primenjivanjem materijala koji su pre svega zdravi i održivi.

Kreirajući dugoročnu poslovnu viziju uspeli smo da kompletan ciklus proizvodnje zaokružimo na samoj farmi. Jedan zanimljiv i potpuno inovativan pristup farmi kao živom biću od prvog dana nas je izdvojio na tržištu. „Farma Eva" dobila je ime, lik, boje, smeh, suze, padove i uspehe.

Dobila je ceo jedan život na način kakav nikada do sada život nije postojao na lokaciji na kojoj se nalazi. Ujedinila je mnoge vredne, poštene radnike i velike stručnjake iz oblasti stočarstva, ovčarstva, agronomije, mlekarstva, finansija, prava, umetnosti, dizajna , it sektora, građevine, video produkcije, muzike,itd. da svojim savetima ili/i direktnim radom ovaj novostvoreni život učine vrednim borbe i neodustajanja.

Svi smo mi „Farma Eva“!

- proizvodi

Da, jeste pomalo rupičast, nekome malo više slan, nekome je i malo kiselkast, drugima je baš onakav kakav je samo njegova/njena baka pravila, oseća se na lekovite trave, sit je i bez aposolutno ikakvih veštačkih dodataka, 100% ovčiji i 100% koziji - ali stvarno, nije pravilnog oblika svaka isečena kockica i oooops još nismo stavili etiketu jer pre nego što je stigla štampa... sav sir je već pronašao svoj put do mnogobrojnih trpeza.

Koristeći blagoslov postojanja starosedelaca našeg predivnog kraja, pre početka proizvodnje težili smo odgovoru na pitanja – ŠTA MI ŽELIMO I KAKO TO DA POSTIGNEMO?

Kao dobri domaćini velikog srca dočekivali su nas bake i deke, uzbuđeni zbog same pomisli da se neko mlad doseljava u kraj u kome ta reč decenijama unazad nije ni izgovarana i to da se bavi baš poljoprivredom.

Svaki put zaticali smo isti prizor: porodične slike bez boje ali pune života, sreće i ljubavi, tradicionalne ćilime koji stoje u škrinjama kao najveće porodično blago i na stolu pomalo sira kao kruna gostoprimstva i glavna tema naših razgovora.

Taj proizvod do kojeg su ljudi dolazili kroz jako težak fizički rad, odricanje, hrabrost, skromnost, posvećenost i ljubav odmah je zaslužio naše duboko poštovanje i dao nam tražene odgovore na sva pitanja.

I danas... „Farma Eva” proizvodi:

tradicionalne staroplaninske proizvode od čistog ovčijeg i čistog kozijeg mleka i mesa sa duhom prošlosti i nadom budućnosti!!

  • ovčiji sir
  • koziji sir
  • ovčije kiselo mleko
  • urda
  • staroplaninsko jagnje i jare

...su proizvodi i poluproizvodi za koje ponosno možemo da kažemo da su već na listi naše trenutne ponude.

Ovom listom naši planovi su samo delimično ostvarani, dok na finalnoj lepezi naših proizvoda idalje strpljivo i temeljno radimo verujući da ćemo svake godine biti iskusniji, bolji i da će naši proizvodi nastaviti da od kupaca prave prijatelje koje će svojim kvalitetom stalno podsećati da su prave vrednosti i kroz vreme nepromenjive.

Kvalitet a ne kvantitet – mi smo svaki naš proizvod!